top of page
Search

'GELUK HEBBEN', ENKEL VOOR DE HAPPY FEW?

Je hoort wel eens zeggen in de volksmond: "die man of die vrouw heeft toch wel chance gehad, niet waar?"

Bestaat de 'CHANCE' in het leven?


Om dit uit te leggen gebruik ik graag het metafoor van 'de paardjesmolen op de kermis'.

Weet je nog? Als kind gingen we zitten op de paardjesmolen. Het ene kind ging zitten in de brandweerwagen want hij wou pompier worden, een ander kind op de motor, een derde op het paard, …. en we moesten recht springen om die 'flosj' te grijpen, want als je de 'flosj' had, kreeg je een gratis beurt.


Voor mij is het leven net het zelfde : het leven is kansen zien en kansen grijpen!


U denkt : "bestaat het toeval dan niet"?

Ja, het toeval bestaat. In Nederland zeggen ze: "het toeval valt je toe"!

Je gaat naar het examen. Je trekt bij toeval de goede vraag. Je bent er door, je hebt chance gehad.

Maar je kan natuurlijk niet gedurende 4 jaar hogere studies voor elk vak en bij elke professor de goede vraag trekken. Je hebt net iets meer nodig dan chance nl. hard werken, studeren, competentie, inzicht, …


'Chance' hebben in het leven heeft ook te maken met keuzes maken. Opgelet, je hebt geen keuze voor wat betreft de gevolgen van uw keuze. Bijvoorbeeld : studeren en hard werken, gevolg : een diploma. Niet studeren, boemelen, pintjes drinken, gevolg : geen diploma. Wat willen de meeste studenten : niet studeren en toch een diploma halen. De gevolgen ondergaan van de keuzes die ze zelf niet maken. Wie zijn hele leven in zijn luie zetel zit en hoopt dat het geluk op zijn hoofd zal vallen zal natuurlijk nooit chance hebben. Vandaag onderga je de gevolgen van keuzes die je vroeger hebt genomen. Wil je het morgen beter hebben in uw leven, dan moet je noodzakelijker wijze nu andere keuzes maken.


Om 'chance' te hebben, moet je ook voorbereid zijn.


Professor Philippe Gabilliet aan een van de bekendste Parijse Business schools zegt: "il faut être préparé à la chance!"

Je kent de 'one liner' : chance is when luck meets preparation!


Een laatste element: chance is dikwijls het gevolg van doorzettingsvermogen. Vandaag catalogeer je die vrouw of die man die zo gezegd chance heeft gehad, maar je vergeet misschien te zien hoeveel honderden, duizenden keren die man of die vrouw niet geprobeerd heeft om haar project of een bepaald idee tot een goed einde te brengen. Een leuk voorbeeld is Gary Player - one of the best golf players in the world. After having played the 18th hole in one a journalist said to Gary : Mister Player, you've had a piece of luck. And Gary replied promptly : you know … the more I practice, the luckier I get!


Het leven is een opeenvolging van 'chance' en 'malchance'. Geluk hebben en soms geen geluk hebben.

Maar als je niet recht springt op de paardjesmolen van het leven ga je nooit die 'flosj' kunnen grijpen!


Wil jij jouw medewerkers ook inspireren met Bob’s visie over geluk en hoe het te grijpen?

Of heb je een andere boodschap over te brengen?


Bekijk de video GELUK HEBBEN


76 views0 comments

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page